Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Προγράμματα εθελοντικής εργασίας στις Κυκλάδες


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΤΑ ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ
  Η ΕΛΙΞ, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, συνεχίζει το έργο της για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας και διοργανώνει πέντε προγράμματα εθελοντικής εργασίας στη Σύρο, τη Νάξο και την Άνδρο, με στόχο την ανάδειξη των περιπατητικών διαδρομών των νησιών.
Από την 1 Ιουλίου μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου, πάνω από 80 εθελοντές από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, θα συμβάλουν, υπό την καθοδήγηση ντόπιων μαστόρων και ειδικά εκπαιδευμένων ομαδαρχών της ΕΛΙΞ, στον καθαρισμό, τη συντήρηση, τη σήμανση και την γενικότερη ανάδειξη κάποιων από τα σημαντικότερα μονοπάτια της παλιότερης εποχής, που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι των τριών κυκλαδίτικων νησιών στην επικοινωνία τους μεταξύ των κυριότερων χωριών.

Η ΕΛΙΞ από το 1996 υποστηρίζει με εθελοντικές ομάδες τις προσπάθειες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και αρκετών Δήμων της περιφέρειας, για τη διατήρηση των παλαιών διαδρομών - μονοπατιών, ως στοιχείο ιστορικής μνήμης και πολιτισμού, αλλά και περιβαλλοντικού πλούτου της Κυκλαδικής υπαίθρου.

Για την υλοποίηση αυτών των δράσεων, είναι ιδιαίτερα σημαντική η συμβολή των Δήμων Σύρου, Νάξου και Άνδρου καθώς και των τοπικών συλλόγων, τόσο με την παροχή του χώρου φιλοξενίας για τους εθελοντές, όσο και με την γενικότερη κινητοποίηση του για την υλικοτεχνική κάλυψη του έργου, την μεταφορά των εθελοντών και την καθοδήγηση τους.

Αγαπημένος προορισμός πολλών Ελλήνων και ξένων εθελοντών, οι Κυκλάδες αποτελούν πλέον για την ΕΛΙΞ σήμα κατατεθέν της δράσης της στον τομέα της διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.

Στον ελεύθερο χρόνο τους οι εθελοντές θα γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού, τον πολιτισμό, τις παραδόσεις, την ιστορία του και φυσικά τους φιλόξενους κατοίκους του. Προσφέροντας τον ελεύθερο χρόνο τους για τη συντήρηση των μονοπατιών/διαδρομών των Κυκλάδων, γνωρίζουν σε βάθος τη σημασία τους για τον τόπο ενώ γίνονται παράλληλα οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό.

Το έργο «Συντήρηση και Ανάδειξη Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος στις Κυκλάδες με Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας που υλοποιεί η ΜΚΟ ΕΛΙΞ» αποτελεί φυσική συνέχεια των μέχρι τώρα εφαρμογών του νομαρχιακού Προγράμματος «Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού και Χάραξη Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος», με σκοπό τη συμβολή του στη βιώσιμη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των Κυκλάδων.

Ημερομηνίες Προγραμμάτων:
Τόπος: ΝΑΞΟΣ
Ημερομηνία: 01/07/2012 – 17/07/2012 και 18/07/2012 – 03/08/2012
Διαδρομές: Τμήματα των διαδρομών πολιτιστικού ενδιαφέροντος 2, 3, 4, 5, 7 και 8

Τόπος: ΑΝΔΡΟΣ
Ημερομηνία: 01/07/2012 – 17/07/2012 και 23/08/2012 – 08/09/2012
Διαδρομές: Τμήματα των διαδρομών πολιτιστικού ενδιαφέροντος 5, 6, 10, 11, 13 και 14

Τόπος: ΣΥΡΟΣ
Ημερομηνία: 17/07/2012 – 02/08/2012
Διαδρομές: Τμήματα των διαδρομών πολιτιστικού ενδιαφέροντος 6 και 10

Σχετικά με την ΕΛΙΞ – Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας
Η μη κυβερνητική οργάνωση ΕΛΙΞ καλλιεργεί την εθελοντική συνείδηση και προωθεί την εθελοντική προσφορά από το 1987.
Βασικός στόχος της ΕΛΙΞ είναι η συμβολή στην προσωπική ανάπτυξη του ατόμου και την εξέλιξη του ως πολίτη του κόσμου μέσα από την ενεργή συμμετοχή στα κοινά.
Η ΕΛΙΞ πραγματοποιεί  διεθνείς δράσεις εθελοντικής συμμετοχής με αντικείμενο την προστασία του περιβάλλοντος, τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, την προώθηση του πολιτισμού και την κοινωνική προσφορά.
Για την πραγματοποίηση των δράσεων της η οργάνωση συνεργάζεται με Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Κρατικούς Φορείς, εταιρίες, Ιδρύματα καθώς και με τοπικούς περιβαλλοντικούς και πολιτιστικούς συλλόγους.
Η ΕΛΙΞ  είναι μέλος του διεθνούς δικτύου Alliance of European Voluntary Service Organizations, του Conservation Volunteers Alliance, του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων και  του Δικτύου Εθελοντισμός και Περιβάλλον. Περισσότερες πληροφορίες στο www.elix.org.gr

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με:
ΕΛΙΞ – Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας
Ντόρα Βουγιούκα
Υπεύθυνη Επικοινωνίας
τηλ.: 210 3825506
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τι είναι ένα Πρόγραμμα Εθελοντικής Εργασίας (workcamp)
Είναι η προσφορά εθελοντικής εργασίας για περίπου 15 μέρες από διεθνή ομάδα εθελοντών σε μια περιοχή της Ελλάδας ή άλλης χώρας, με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, την τοπική ανάπτυξη, την κοινωνική προσφορά και την ενεργοποίηση των πολιτών. Σε κάθε πρόγραμμα συμμετέχουν περίπου 15 εθελοντές όλων των ηλικιών και από όλο τον κόσμο, που καθοδηγούνται από εκπαιδευμένους ομαδάρχες. Οι εθελοντές φιλοξενούνται σε απλές εγκαταστάσεις (π.χ. σχολεία, γυμναστήρια, ξενώνες), δουλεύουν 5-6 ώρες, πέντε φορές την εβδομάδα με την καθοδήγηση ειδικευμένων ομαδαρχών - συντονιστών και στον ελεύθερο χρόνο τους συμμετέχουν σε γιορτές, εκδηλώσεις, εκδρομές, κ.ά., γνωρίζοντας την ιστορία, τον πολιτισμό και τους κατοίκους του τόπου που τους φιλοξενεί. Οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι από 18 ετών και άνω και να μπορούν να επικοινωνούν στα αγγλικά (εκτός αν στην περιγραφή του προγράμματος αναφέρεται διαφορετική γλώσσα επικοινωνίας).

Ποιος καλύπτει τα έξοδα
Το ποσό συμμετοχής είναι 100 ευρώ και καλύπτει τη διαμονή, την πλήρη σίτιση και την 24ωρη υποστήριξη από εκπαιδευμένους ομαδάρχες ενώ παράλληλα ενισχύει την διοργάνωση εθελοντικών προγραμμάτων σε τοπικές κοινωνίες στην Ελλάδα. Τα έξοδα μεταφοράς επιβαρύνουν τον εθελοντή. Σε ειδικά προγράμματα υπάρχει ένα επιπλέον ποσό συμμετοχής από 20 € - 300€ το οποίο αναγράφεται στην περιγραφή του προγράμματος και καταβάλλεται στην οργάνωση φιλοξενίας με την άφιξη του εθελοντή.

Γιατί κάποιος να συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας
Ένα πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας δίνει την ευκαιρία σε κάθε άνθρωπο να επισκεφθεί έναν τόπο όχι ως απλός τουρίστας αλλά ως φιλοξενούμενος των κατοίκων του. Του δίνει τη δυνατότητα να προσφέρει το χρόνο και το κέφι του για 2-3 βδομάδες, να γνωρίσει «από μέσα» την τοπική κοινωνία, να συνεργαστεί και να κάνεις φίλους από όλο τον κόσμο, να κερδίσει αξέχαστες εμπειρίες. 

Από την ίδρυση της ΕΛΙΞ το 1987, μέχρι σήμερα
  • 320 προγράμματα εθελοντικής εργασίας διοργανώθηκαν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
  • 6.150 νέοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό φιλοξενήθηκαν και εργάστηκαν εθελοντικά
  • 110 κοινότητες σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, από την Κρήτη έως τη Θράκη και από την Ήπειρο έως τη Λέσβο, αξιοποίησαν και χάρηκαν την προσφορά των εθελοντών για την ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού τους πλούτου
  • 3.260 Έλληνες εθελοντές συμμετείχαν σε εθελοντικά προγράμματα στο εξωτερικό 
  • 542 ομαδάρχες της οργάνωσης συντόνισαν τις προσπάθειες των εθελοντών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου